Liefhebbers van het worstenbroodje stellen het culturele erfgoed veilig en zorgen dat 'n Dungense Dame worstenbroodje nog lang gegeten wordt. Sinds Maart 2016 heeft Unesco het brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur op de lijst met waardevol en uniek immaterieel erfgoed van Unesco geplaatst. Het culturele aspect aan het worstenbroodje is het feit dat het broodje vaak met vrienden of familie wordt gegeten bij een gezellig samenzijn maar vooral ook bij speciale gebeurtenissen zoals Carnaval, Kerstmis en kermis. Het is niet helemaal duidelijk wanneer precies het eten van het worstenbroodje een echt gebruik werd, maar met de toevoeging aan de lijst wordt het broodje en de cultuur gezien als een belangrijke traditie die moet worden behouden voor toekomstige generaties. Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant en verbonden met de identiteit. Er worden jaarlijks zo’n vijfentwintig miljoen worstenbroodjes geconsumeerd, een springlevende traditie. Tegenwoordig worden worstenbroodjes het hele jaar door gegeten, maar de pieken in de consumptie liggen nog steeds tijdens carnaval en andere feesten. Een echt Brabants worstenbroodje wordt volgens traditioneel recept, ambachtelijk met de hand gemaakt.
Margriet Cooymans
Commenti