Zoeken
  • Margriet Cooymans

Historie van het worstenbroodje

Bijgewerkt: 11 apr 2019


Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditiegetrouw werd het gegeten tijdens kerst na de nachtmis maar natuurlijk ook met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten. Door de combinatie van dierlijke grondstoffen met plantaardige ingrediënten zou er ook sprake zijn van een offerbrood uit de heidense vruchtbaarheidscultus. Het eten van deze broodjes zou het welvaren van de veestapel en de groei van het gewas bevorderen.

Tegenwoordig geniet men veel vaker van het worstenbroodje, een hartige lekkernij voor bij de koffie, de borrel of als lekker tussendoortje. 'n Dungense Dame worstenbroodje is een kwalitatief en autentiek streekproduct uit het Brabantse Den Dungen.

8 keer bekeken

Lion Webdesign